>bebek ve kucuk cocukla seyahat – 1

>Arkadaslarimiz birer birer bebek sahibi oldukca iki konuda cok fazla tavsiye vermeye basladim;
1) dogum izni sonrasi ise donus
2) bebekle seyahat

Ilk konuyla ilgili bir suru kaynak var aslinda. Ikinci konuyla ilgili benim bulup okudugum kaynaklar ise cok yuzeysel, bence yetersiz. O yuzden uzun zamandir kendi tecrubelerimizi yaziya dokup, bebekle ve kucuk cocukla seyahat, hatta spesifik olarak dalis seyahati ile ilgili ipuclarini yazmak uzun zamandir aklimda olan birsey. Zaten ozellikle dalis seyahati planlamasini www.ayisigidiving.com icin kaleme alma sozum var Tunc’a.

Simdi kendi sanal alanim oldugu icin taslak olarak ilk kismini buraya yaziyorum. Daha sonra bundan yola cikarak bebek ve kucuk cocukla dalis seyahati planlamasini www.ayisigidiving.com yayinlamak daha kolay olacak benim icin.

Aslinda, Lara 4 yasinda ve biz onun icin cok ozel hazirliklar yapmiyoruz artik. Bu yuzden de 5 yas ustu cocuklarla seyahat daha kolay olur gibi geliyor bana suanda ama beni neler bekledigini bilmedigim icin fazla da yorum yapmak istemiyorum. Belki 2-3 sene sonra bu konuya 6. yeni bir bolum ekleme zorunlulugu dogar.

Seyahatin planlanmasinda dikkate alinacak iki onemli konuyu; yemek ve tuvalet olayini goz onunde bulundurarak simdilik 5 bolume ayriyorum;

Sadece anne sutu icen bebekle seyahat
Kati gidalara yeni gecmis bebekle seyahat
Disarida yemek yiyebilen bebekle seyahat
Disarida yemek yiyebilen, tuvalet egitimi sirasindaki bebekle seyahat
Disarida yemek yiyebilen, tuvalet egitimi tamamlanmis kucuk cocukla seyahat

Sadece anne sutu icen bebekle seyahat:
En kolayi ve en zahmetsizi sadece anne sutu alan kucuk bebekle seyahat. Sizin bulundugunuz heryerde gidasi hazir oldugu icin yemek konusunu dusunmenize gerek yok. Dikkat etmeniz gereken, sut miktarinin etkilenmemesi icin kendi yediginize ve ictiginize ozen gostermek. Yaniniza bol miktarda bez, islak mendil ve pisik kremi alin.
Sicak bolgelere seyahat planliyorsaniz ve bebeginizin cildi hassassa, pisik kremine ilaveten, ciddi pisikler icin doktordan ayrica bir krem yada solusyon tavsiyesi alin. Ayni sey sizin icin de gecerli, eger gogusleriniz hassassa, bebegin normal rutinin disinda daha sik emebilecegi ihtimaline karsi, gogus kreminizi yaniniza almayi unutmayin.
Eger bebege anne sutune ilaveten kaynamis su yada bitkisel caylar veriyorsaniz o zaman yaniniza sterilizator ve kettle almaniz gerekiyor. Sterilizator, daha sonraki asamalarda, otel odasinda sut yada formul mamayi isitmak icin de kullanabildiginden bir tane edinmekte fayda var. Cok buyuk olmayan bir model alirsaniz, seyahatlerde yaninizda tasiyabilirsiniz.

Bebeklerin seyahatlerde bagirsak duzenleri etkilenebiliyor. Sadece anne sutu alsalar bile kabiz yada ishal olabiliyorlar. O yuzden bir adet kabizliga karsi fitil, bir de ishale karsi bir ilac doktora soracaklariniz arasinda olmali. Bunun disinda bocek sokmalarina karsi antihistaminik, beklenmeyen durumlara karsi antibiyotik ve ihtiyaciniz olabilecek tum ilaclari yaninizda bulundurmanizi tavsiye ederim. Bu ilaclari bulabileceginiz bir yere seyahat ediyor olsaniz bile, acil bir durumda gereksiz panik yasamamak icin elinizin altinda olmasinda fayda var.

Seyahate cikmadan once mutlaka bebeginizi doktor kontrolunden gecirin ve nereye gideceginizi doktora soyleyip tavsiye edecegi tum ilaclari yaniniza alin. Saat farki olan bir yere gidiyorsaniz doktorunuzdan zamansiz telefonlara hazirlikli olmasini rica edin. Eger bulasici tropik hastaliklarin oldugu bolgelere seyahat ediyorsaniz, sivrisinekle ilgili bulabildiginiz her turlu koruma gerecini yaninizda goturun. Genelde otellerde sivrisinek kovucu aletler bulunuyor ama kucuk bebeginizi riske atmamak gerekir. Yatagi ve puseti icin cibinlik goturmeyi ihmal etmeyin. Herhangi bir sivrisinek kovucu losyonu bebeginize surmeyi dusunuyorsaniz, doktorunuza mutlaka gosterip fikrini alin.

Gideceginiz yerdeki su durumunu mutlaka onceden ogrenin. Bebekle seyahat ederken kendi sagliginiza da dikkat etmeniz gerekir. Eger musluk suyu guvenilir degilse, siselenmis icme suyu bulup bulamayacaginizi ogrenin. Gerekiyorsa suyunuzu yaninizda goturun yada bebekle seyahat ettiginizi soyleyip seyahat acentasinin ve otelin bunu sizin icin ayarlayacagindan emin olun. Dislerinizi fircalarken mutlaka icme suyu kullanin. Banyolar sirasinda bebegin su yutmamasina dikkat edin.

Bebek icin kullanacaginiz sabunu, sampuani da yaninizda goturmeyi unutmayin. Sabunu gerektiginde bebegin esyalarini yikamak icin de kullanabilirsiniz.

UCAK yolculugunda dikkat etmeniz gereken iki sey var; soguk ve basinc degisimi. Genelde ucaklarin cogunda ic kabin isisi asiri soguk oluyor. Kisin ucuyorsaniz, zaten bebegin ustunde kalin giysiler olacaktir. Ancak yazin ucuyorsaniz, ucak icin kalin birseyler almayi unutmayin.

Ucaktaki basinc degisimlerinde bebekler, eger solunum yollarinda herhangi bir tikaniklik yoksa kulaklarini yutkunarak yada aglayarak esitleyebilirler. O yuzden, kendi kulaklarinizda basinc degisimini hissettikce, bebegi emzirirseniz kulaklarini esitleyebilecektir. Kalkis ve inislerde bebeginizin kulaklarini esitlemesine yardimci olabilmeniz icin uyanik olmasina dikkat edin. Emzik emiyorsa, o da yutkunmasini saglayacagindan kulaklarini esitlemesine yardimci olur. Eger emerek ve yutkunarak esitleyemiyorsa, zaten cani yanacak ve aglamaya baslayacaktir. Cogu zaman, agladiklarinda kulaklari esitlenir ve aci dindigi icin susarlar. Ancak ciddi bir tikaniklik varsa, basincin takrar artip, ucak kalktigi zamanki seviyeye gelip, kulak zarinin zorlanmasi ortadan kalkana kadar bebek huzursuz olabilir. Bu tur durumlarda, herhangi bir kulak iltahabina meydan vermemek icin ucus sonrasi mutlaka bebegi doktora goturun.

TULBENT VE YELEK:
Benim, bebeklerim kucukken yaptigim seyahatlerde en cok yardimima kosan esyalarin tulbent ve yelek oldugunu soylemeden gecemeyecegim. Eski moda ve annelerimizin vazgecilmezi olan tulbent ve yelek, bebek ve cocukla seyahatlerde hayati cok kolaylastiriyor. Uzun sure araba koltugunda oturan, ucak yataginda yatan yada anne kucaginda oturan bebek cok terliyor. Ozellikle bebek kucukken vucut isisini ayarlamalari daha da zor oldugu icin, daha da cok terliyorlar. Araclardaki klimalar terli bebegi cok kolay hasta edebiliyor. Kuru bir tulbenti bebegin tum sirtini kaplayacak sekilde yerlestirirseniz, bebek terlediginde ustunu degistirmenize gerek kalmadan, sadece tulbenti degistirerek kuru kalmasini saglayabilirsiniz. Sicak ilkimi olan bir yere, ozellikle Asya’ya gidiyorsaniz tulbente ilaveten bir de yelek gerekiyor. Buralarda ic mekanlar klimalarla cok dusuk isilara sogutuluyor. Asiri sicak ve nemli olan dis mekandan, bir anda buz gibi bir ortama giren terli minik bedenler cabucak hasta olabiliyorlar. Sadece bebekler degil, buyukler icin de en buyuk hastalik sebeplerinden biri bu.

Soguk yerlere seyahatte de ayni sey gecerli. Bebek bu kez aracta kalin giysilerle oturmak zorunda kaliyor ve terliyor, disari cikinca bir anda soguk havayla karsilasiyor. Soguk yerlere giderken mumkun oldugu kadar kat kat giydirin bebeginizi. Boylece bulundugunuz ortamin isisina gore yeterli kalinlikta giysilerin ustunde olmasini saglayabilirsiniz.

Farkli bir saat dilimine seyahat edecekseniz, bebegin uyku duzenin gidiste de, donuste de 1-2 gunluk bir adaptasyon suresi sonunda normale donebilecegine hazirlikli olun. Bazan bebekler hic uyum sorunu yasamazken, bazi durumlarda eski uyku duzenlerine donmeleri bir haftayi bile bulabiliyor.

Diger bolumleri de tamamladikca buraya yukleyecegim, simdilik bu kadar..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s