>Daha once bahsetmistim kefir tanelerimin nasil azdigindan, yere goge sigdiramadigimdan ve evin mandiraya donmesine az kaldigindan. Kefirin faydasina gonulden inandigim icin, bir damlasini bile heba etmeye icim el vermiyor. Bu yuzden evdekilere kefiri yedirmek icin olmadik yontemler uygulamaktayim uzun zamandir. Bastan itiraz ve direncle karsilasinca yeraltina cekilip, eylemlerimi mutfagin kapali kapilari ardindan, gizlice yurutur olmustum. Ama simdi, her turlu riski goze alarak kefiri evdekilere yutturma sirlarimi * Yeliz * icin burada ifsa ediyorum.
Fotograf cekmek icin bu yaziyi bir haftadir bekletiyorum ama hafta sonu kendimi Asya’nin nimeti spa, masaj olaylarina feci halde kaptirdigim icin fotograf falan yok. Amaan, kefir iste, beyaz koyu bir sivi, fotograflik, ozel bir estetik durumu yok zaten. Idare edin artik.
Ayranin yandan yemisi icecegi:
Kefiri cok eksi olmayacak sekilde mayalayip, biraz su, biraz tuz ile karistiriyorum. Uzerine bazan kuru nane, bazan kereviz tohumu, bazan ikisinin karisimini serpip ayran diye yutturuyorum.
Cakma Cacik yada Khiyar bin Kefir:
Kefiri sulandirmadan kullaniyorum, biraz da yogurtla karistiriyorum. Sonrasi bildiginiz cacik, bol sarimsakli, salatalikli, naneli yada dereotlu.
Suzme Kefir:
Tulbentte, ananelerimizin suzme yogurt yaptigi usulle suzuyorsunuz kefiri. Sureyi de arzu edilen koyuluk miktarina gore ayarlayabilirsiniz. Ben suzmeden once biraz tuz ekliyorum, cunku suzdukten sonra karistirmasi zor oluyor. Bu kritik bir is cunku islem sonunda sonucunda iki urun elde ediliyor. Biri suzme kefir, digeri de whey denilen peynir alti suyu ki, o da ziyan edilemeyecek kadar faydali.
Suzulmus kefiri ben en cok, bol tahilli ekmege surup, uzerine corek otu serpistirerek yemeyi seviyorum. Sandvic iclerine suruyorum bazan. Taze yada kuru otlarla karisitirip cakma krem peynir seklinde yutturulabilir.
Aslinda suzulmus kefiri presleyip basbayagi peynir yapma planim var ama uygulamadim henuz.
Gelelim peynir alti suyuna, bu suyu direk corbalara koyup ev ahalisine yutturuyorum. Cok bariz bir tadi olmadigi icin birsey anlasilmiyor.
Tapas del keffirro:
Yukaridaki islemle suzulmus kefirin en begenilen hali bu. Sarimsak, bol nane ve kekik, karabiber, biraz da kimyonla karisitirip uyduruktan bir meze elde ediyorum ve herkes bayiliyor.
Ricotta:
Bunu henuz uygulamadim ama niyetim baki. Tarif Evcini’nden ve cok cesitli sekillerde degerlendirilebilir. Yine kefirim artarsa deneyecegim.
Boreklerde:
Borek yaparken yufkalari yumurta, sivi yag, sut ve yogurt karisimiyla islatirim ben hep. Iste bu karisima yogurt yerine kefir koyuyorum. Cok da guzel oluyor. Olcusunu damak zevkinize ve kefirin kivamina gore ayarlayabilirsiniz.
Asya’da yasayip da yufka bulamayanlara not: ben yuvarlak, elde acilmis spring roll yufkalarini kullaniyorum. Bu yufkalar tamamen tuzsuz yapildigi icin, yukarida tarif ettigim karisima tuz da eklemek gerekiyor. Aksi halde, boregin ici tuzlu bile olsa, asiri tuzsuz oluyor. Elde acilmislarini bulamazsam hazir wonton yufkalarini da kullaniyorum, bunlar biraz daha tuzlu ve asiri kuru. O yuzden yagi ve sutu daha fazla, tuzu daha az kullanmak gerekiyor. Bu hazir yufkalari kaynar suya batirip cikarip, aralarina sivi yag surup uyduruk su boregi yapmak mumkun. Kaynar sute batirinca da fena olmuyor. Turkiye’de ben cok az sivi yag kullanirdim boreklerde, hatta hic koymadigim bile olurdu. Ama Asya’daki yufkalarla az yagli borek hicbirseye benzemiyor maalesef. Biraz cesareti toplayip herseyi denemek lazim, oturup elinde olmayanlara uzulecegine,merak etmek, cikip aramak, ne bulursan alip deneme yapmak lazim. Ilk seferinde olmazsa ikincisinde guzel birseyler oluyor. Bu yazinin da mesajini verdim ya, gonul rahatligiyla tariflere devam edebilirim.
Corbalarda:
Benim klasik terbiyem yumurta, un, yogurt ve corbasina gore limon yada sut karisimindan olusur. Burada da yine yogurt yerine kefir kullaniyorum. Eksili corbalarda, kefir olunca limonunu biraz daha az kullaniyorum. Gercekten hic birsey anlasilmadigi gibi, cok da lezzetli oluyor. Mesela yesil mercimekli ve eristeli corbada, sulu koftede, yayla corbasinda, ispanak (yada herhangi bir yesil ot) corbasinda harika oluyor. Mesela daha dun evde kalan zeytinyagli kapiskayi bu sekilde corbaya cevirdim, herkes de bayilarak yedi.. hahaha eveeet, sevgili ev ahalisi dun aksam cok begendiginiz corba, gecen gun begenmediginiz kapiskaydi. hi hi hi
Keklerde:
Buttermilk ve yogurt olan tariflerde kefir kullanarak pek cok degisik kek yapilabilir. Benim bizzat denediklerim sunlar:
Cafe Fernando’nun frambuazli keki . David Lebovitz’in baharatli elmali keki. Ufuk Mutfakta’nin kabakli, tuzlu keki.
Kefirli Ekmek:
Bu tarif Devletsah’tan. Aslinda eksi mayali ekmek de yapilabiliyormus kefirle ama o kadar ileri gitmedim henuz.
Bunlarin disinda yogurdun yada buttermilk’in kullanildigi her turlu hamurda bence kefir kullanilabilir. Ben mayali pogaca bile yaptim kefirle. Aslinda mayasiz pogacada daha iyi olur muhtemelen ama bana yagli ve agir gelir hep mayasiz pogacalar. Klasik mayali hamurla da zaten pogaca, pizza, pide, ne isterseniz yapabilirsiniz.
Biz yukarida tarif ettigim ayrani hemen hemen her aksam iciyoruz. Kizim bir aksam sut, bir aksam kefir iciyor. Oglum ise, benim gibi sutten nefret ettigi icin her aksam kefir iciyor. Cocuklar bazi geceler benden once hatirlayip istiyorlar kefirlerini. Bilimsel bir dayanagim yok ama sutun her vucuda iyi gelmedigini dusunuyorum, ozellikle de bana. Bu yuzden sut ve kefir konusunda gozumu acan Prof. Dr. Ahmet Aydin’i ve onun Beslenme Bulteni’ni cok seviyorum.
Bu arada, kefirin metalle temasi konusunda degisik gorusler var. Ben metal temasini mumkun oldugunca minimuma indirmeye calisiyorum, o yuzden kek, borek vs yaparken cam ve silikon kaplar kullaniyorum. Ancak okudugum bir goruse gore, kefire zarar veren metaller, onunla reaksiyona girenler. Bu yuzden paslanmaz celik tencere kullaniminda bir sakinca gormuyorum ama yine de kefirli corbalarim icin dun itibariyle hayallerimin ici emaye kapli bir dokme demir tenceresini almis bulunmaktayim.
Kefirin bakimi, mayalanmasi, saklanmasi, faydalari uzerine bir cok bilgi var. O yuzden bu konulara hic girmiyorum, zaten kefiri evde yapanlar bunlari coktan arastirip ogrenmistir. Tuketim alternatifleri sonsuz, yeter ki siz kefiri hayatinizin parcasi haline getirmek isteyin. Baska fikirleri, farkli uygulamalari olanlar paylasirsa sevinirim, akil akildan ustundur ne de olsa.
>Harikasin ! Ne desem az , cok tesekkurler !Ben doner doner okurum bu post'u .KoCCaciim mayaliyor evde , her aksam bi hevesle ve muhakkak iciyor (icine cilekli syrup almis ewwwwww ) ben simdi oglana o otlarla motlarla dayarim kefiri..Valla bu kadari hayatta aklima gelmezdi , biz daha comeziz kefir konusunda :0sevgiler
>Kefir ansiklopedisi gibi olmus. Kefiri evde yapiyorum ben de. Bizim evde de kefir, ayran, yogurt ve cacik cok sevilir. Senin gibi keke, pogacaya vs.de koymali.Burda kefirin siselenmis sade olani yaninda (katkisiz ve dogal, hatta organigi de var) cesitli meyve aromali olanlari da var (Amerikalilar`in damak zevkine gore)* `ayranin yandan yemisi`ne cok guldum. :o)
>*YeLiZ* , umarim faydasi olur 🙂 Kolay gelsin. Acalya, yok yahu, ansiklopediye daha cok var. Meyveli ben sevemedim ama Lara frambuazlisini sevmisti. Frozen tarzi seyler de yapilabilir dondurma niyetine, bak bu da simdi aklima geldi.
>Biz yogurt duskunu bir aileyiz, her sekilde cok tuketiriz ama kefirin ne faydali oldugunu okur dururum da niyeyse ilgi alanima bir turlu girmemisti, feci aklima dusurdun, kurtulusu yok artik benden;-)Kesinlikle arsivlik, ara ara bakilasi sart yaraticilik ornegi bir yazi olmus…Beslenme bulteni benim de begendigim, cok faydalandigim bir site dogrusu. Ama kefiri sen aklima soktun o ayri:-)
>olur tabi olmaz mi , harikasin.Once hazir satilan , organiklerini almaya basladik (cilekli MmMmmMm )Sonra , yok bunu biz yapaim evde daha saglikli dedik.Simdi de bak neler yapabilirmisiz neler , onlari ogrendik :)Bizim kefirler o kadar cosmadi ama , hele bi azsinlar corek otuyla krem peynir gibi yapiciim hemen 🙂
>avrupa kefiri yaptim yogurt gibi mayalayip, icnde karnibahar filan olmadi baska bir tur sanirim. Meyvesuyuyla yapilanlar da var. Belki bir iyilisever karnibahar kefirlerden yollar diye bekliyorum:)
>Ben bu Kefirden şüphelenmeye başladım , bu kocalara, tarif edilen farklı variasyonlarda yutturup ,sonrada onlardan yavaş yavaş kurtulma projesi olmasın ? Baksanıza tüm yorumlar ve tatışmalar bayanlardan gelmiş ??? Yok daha Mantar olmamış yok karnıbahar hale gelmemiş!! Evin bir köşesinde "Alien" yaşıyormuş gibi hissetim şimdi ,adı da Kafir hahahaha…Tırstım ben burda gizli bir proje yürütülüyor hmmm …
>Selen dozu arttir, durum TY tarafindan cakilmaya baslanmis haberin ola:)
>Lapis Lazuli, haydi haydi sen de basla kefir isine. Kefir kardesligi olusturalim :)Beste, durum cakildi. Ben yine yeraltina cekiliyorum. Bu arada kefir taneleri seyahate dayanikli, benim tanelerimi annem bavulunda Istanbul'dan getirmisti. Direk ucusla gelen birileri getirebilir sana Turkiye'den. Annem nasil getirmisti bilmiyorum ama ogreniriz. Yeliz, kefir tanelerini cogaltmak icin annem az sut koyarak mayaliyor. Bir de karanlik yerde, mayaliyorsun degil mi? Ben mutfak dolabinin icinde mayaliyorum. Askim, yok be, hemen komplo teorilerini yazmissin. Kadin kadina yemek tarifi veriyoruz burda birbirimize. Sen ic bakiim sunu, hah, bitir bakalim sonuna kadar.. tamaaam, hadi git uyu simdi, hadi canim.
>bu sabah mucize oldu bana bir yerlerden he de aslanlar gibi kefir mayasi gelecek;) naber?
>selencim,kefiri sıcak yemeklerle birlikte tüketmemek gerekiyormuş,senin bu versiyonlarla acaba özelliğini kaybetmiyor mu cnm?çok öpüyorum hepinizi..sevgiler,dilek
>Beste, aaa super, cok sevindim! welcome to the club!Dilek'cigim, bu konuyu arastirmadim ama mantigimi kullirsam mikrobiyolojik icerigi isidan etkileniyor olabilir gercekten. Bunun disinda isiya duyarli bazi vitaminlerin oraninda da degisiklik oluyor olabilir. Kefirin muhteviyati kullanilan tanelere, sute, mayalama sekline ve hatta bekleme suresine gore degisiyor. Ornegin Riboflavin gunes isigina karsi duyarli bir vitamin ve gunes isiginda kalan kefirin riboflavin miktari azaliyor. Baska bir ornek de bazi iceriklerin seviyelerinin mayalama bittikten sonra azalmasi yada artmasi. Yani taneleri cikardiktan sonra da kimyasal reaksiyon devam ediyor. Neyse,ozetle diyecegim su, kefirin icinde mikrobiyolojik icerigin disinda bir cok amino asit, vitamin ve mineral var. Bunlarin hepsinin isidan etkilendigini sanmiyorum. Evde 2 litre kefir birikmisse, cope atmak yerine bu sekilde degerlendirmek mantikli bence.
>bende direk kefirli kek adıyla muhtesem yumusaklıkta bir kek elde etmiştim zamanında blogdada yayınladım :))ya bu kadar yana yakıla ugrasma gonderelim burdan sana diyeceğim ama dayanırmıki ???
>Gokce'cigim, hemen senin kekini de deneyelim o zaman. Hafta sonu projem olsun 🙂
>bu öyle faydalı bir yazı oldu ki… bu aralar biraz da balık hafızalı olmamdan mütevellit her kefir yapışımda okuyorum. bu sefer teşekkür etmeden geçmek de istemedim.
>Banu çok sevindim faydası olduğuna 🙂
>Simdi gordum yazdigini (doner gelir gene okurum dedim ya ) :)evet , bizde mutfak dolabinda mayaliyoruz , daha dogrusu ben degil Raz yapiyor her aksam ama az sutle mi yapiyor onu bilmiyorum , sabah soracagim bakalim 🙂