>‘Ee, evet biliyoruz, noolmuş yani?’ diyen olabilir, ‘bu da nerden çıktı şimdi?’ diyen olabilir.. Şurdan çıktı efendim, daha önce de demiştim ya siteye kimler girmiş, nasıl bulmuşlar diye bakmak alışkanlık oldu bende diye. Yaklaşık iki aydır ‘Jakarta neresi?’, ‘Jakarta nerede’ türünden Google taramalarıyla bloga ulaşan kişi sayısında bir artış olduğunu gözlemledim. Ben de Jakarta’nın nerede olduğunu öğrenmek isteyenlere kolaylık sağlayayım dedim. Bir nevi kamu hizmeti yani. Veee, açıklıyorum:
Jakarta Endonezya’da. Ve hatta Endonezya’nın başkenti. Güneydoğu Asya’nın en kalabalık şehri. Dünyanın onikinci en büyük şehri. Tarih boyunca Sunda Kelapa, Jayakarta, Batavia ve D’Jakarta isimleriyle anılmış. Dünyanın en kalabalık ve en büyük adalarından biri olan Java adasının kuzeybatı sahilinde yer alır.
1500-1600’lerde, altından daha değerli olan baharatların en kaliteli ve ucuz temin edilebileceği yegane kaynaklara sahip olduğu için vahşi sömürge savaşlarının merkezi olmuş. Önce İngilizler, daha sonra da pek çok Asya ve Afrika ülkesinin köküne kibrit suyu döken Hollanda kökenli Dutch East Indies Company tarafından bol bol sömürülmüş. Bu dönemlerdeki tarihi ve barbar Avrupa’lıların baharat adalarını ele geçirmek için gözlerinin nasıl döndüğünü merak edenler için önerebileceğim kitap ‘Nathanial’s Nutmeg’dir.
İkinci dünya savaşı sırasında Japonya tarafından işgal edilmiş Java adası, ancak sanırım bu bardağı aşıran son damla olmuş ve bütün sömürgecileri ve işgalcileri ülkeden atıp bağımsızlıklarını ilan etmişler.
1965’te askeri bir darbe görmüş, Sukarno hükümeti devrilmiş bu darbede ve ‘yeni’ Suharto dönemi başlamış. Suharto hükümeti ülkenin kalkınması için pek çok şey yapmış anladığım kadarıyla, yollar, okullar, hastaneler yapılmış. Ancak bu hükümetin ve ailelerinin yolsuzlukları o kadar ayyuka çıkmış ki, halk arasında hükümete olan nefret gittikçe artmaya başlamış. Zaten fakir olan Endonezya halkı, hükümetin yolsuzlukları ve meşhur 1996 Asya kriziyle iyice kötüleşmiş. Suharto hızla gözden düşmeye ve gücünü kaybtmeye başlamış. Ve Endonezya tarihinin en kara lekesi, Mayıs 1998 isyanları başgöstermiş en sonunda.
1998 isyanları, güvenlik güçlerinin dört üniversite öğrencisini bir gösteri esnasında vurmalarıyla başlamış. Sonra kontrolden çıkıp 1200 kişinin hayatını kaybetmesi, 6000’den fazla binanın yıkılması ve yakılması ve Suharto’nun istifasıyla sonuçlanmış.
Geçen haftaki bombalar patlayana kadar, 2003’ten beri oldukça sakin ve güvenli bir şehirdi Jakarta. Umarım suçlular çabuk bulunur, olaylar tekrarlanmaz.
İşte böyle.. Jakarta Endonezya’da yani.